Dimitri Likissas België, 1969
"Afstand is soms noodzakelijk om iets moois te zien."
Dimitri Likissas (1969, België) vertrok als twintiger naar de Caraïben waar hij zich opwerkte van grafisch ontwerper tot corporate directeur van een bedrijf in media en publishing. In die tijd leek zijn leven zich voor buitenstaander misschien niet bepaald richting de kunst te bewegen, maar al die tijd schilderde hij ‘ernaast’. Tot de dag dat hij besloot om zijn corporate job te verlaten en fulltime kunstschilder te worden. Een gelukkige dag voor kunstverzamelaars in met name Europa en de Verenigde Staten, die hun privé-collecties sindsdien maar wat graag verrijken met zijn werk.
Dimitri arrangeert gekleurde stippen en maakt geometrische figuren van de beelden die hij in zijn hoofd heeft. Zo verkent hij wat je allemaal kunt doen met een tweedimensionaal framework - en dat is een stuk meer dan je misschien zou denken. Zijn werk is verrassend dynamisch en kijken naar zijn schilderijen is een optische ervaring. Wie meteen aan pop-art denkt bij het zien van zijn werk, zit op één lijn met de schilder: Dimitri maakt er geen geheim van dat hij beïnvloed is door pop-art-helden als Keith Haring, Roy Lichtenstein en natuurlijk: Andy Warhol.
Voor Dimitri zijn de patronen die hij schildert veel meer dan stippen op doek. Voor hem representeren zij levende organismen en atomen. Oftewel: het idee dat materie zelf óók opgebouwd is uit kleine afzonderlijke deeltjes die samen onze wereld vormen. Met ongekende vaardigheid nodigt hij de kijker uit om de wereld door zijn ogen te zien: magisch en vloeibaar, een panorama dat kijkers onvermijdelijk van top tot teen vult met nieuwe energie.